Anne te Koppele|di, 1 februari 2022|Algemeen

Ondersteuning en ontzorging van ondernemers bij het plaatsen van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken

Gemeente Enschede helpt ondernemers die beschikken over ruime bedrijfsdaken én interesse hebben om deze te beleggen met zonnepanelen. Dit past binnen de ambitie om de mogelijkheden voor zon op dak maximaal te benutten. Dat betekent zon op daken van o.a. gemeentelijke panden, woningbouwcorporaties, en bedrijventerreinen.
De gemeente heeft een ingenieursbureau in de arm genomen dat ondernemers tijdens het hele proces ondersteunt en ontzorgt. Zo hoopt de gemeente meer ondernemers te enthousiasmeren voor zon op dak.

Versnelling proces zon op dak

Om het proces te versnellen reserveerde het college in de zomernota een bedrag van 300.000 euro dat voor het grootste deel bestemd is voor zon op bedrijfsdaken. Wethouder Niels van den Berg: “We staan voor een grote opgave als het gaat om de opwek van duurzame energie. Samen moeten we komen tot realistische oplossingen voor alle Enschedeërs. In de Energievisie maakten we hierover afspraken, mede op basis van de zonneladder en reacties uit de samenleving. Daaruit blijkt dat er veel draagvlak is voor het benutten van zon op dak. Voor ondernemers worden zonnepanelen steeds interessanter omdat ze steeds meer rendement opleveren, ook nu de energieprijzen stijgen. Daar dragen we als gemeente graag ons steentje aan bij”.

Ontzorgingspakket voor ondernemers

De aanschaf van zonnepanelen voor een bedrijfsdak kan een ingewikkeld proces zijn. Daarom helpt advies- en ingenieursbureau ‘bind’ ondernemers stap voor stap bij het optimaal benutten van hun dak. Elize Radema, projectleider bij de gemeente Enschede: “Door samen te werken bij de voorbereiding, inkoop en installatie kunnen ondernemers zonnepanelen-installaties van goede kwaliteit tegen een goede prijs aanschaffen. Daarbij krijgen ondernemers gratis persoonlijk advies, inclusief een dakschouw. Niet elk dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen”. Ook is er hulp bij de aanvraag van subsidies (SDE+) en offertes beschikbaar. Bedrijfseigenaren en eigenaren van maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed komen hiervoor in aanmerking.

Aanmelden

Ondernemers die interesse en/of vragen hebben, kunnen zich tot 1 maart aanstaande melden via zonopdak@enschede.nl.

Heb je vragen?

Contact opnemen