‘Vrijstelling kleine winkeliers statiegeld goed voorbeeld’ – MKB Nederland

‘Vrijstelling kleine winkeliers statiegeld goed voorbeeld’ – MKB Nederland

21-03-2018

MKB-Nederland is blij dat bij een eventuele invoering van statiegeld op plastic flesjes kleine winkeliers zullen worden ontlast. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur maakte zaterdag bekend samen met het verpakkend bedrijfsleven en gemeenten de strijd aan te gaan tegen de plastic soep.

 

Doorbraak

De staatssecretaris wil een doorbraak forceren in de strijd tegen plastic zwerfafval. Ze heeft daarom met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen nieuwe doelen en maatregelen afgesproken: 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen. Bedrijfsleven en gemeenten zullen direct aan de slag gaan. Ze krijgen daar de tijd voor tot najaar 2020. Worden de doelen niet gehaald, dan komt er per 1 januari 2021 een statiegeldregeling voor plastic flesjes.

 

Ontlast

Kleine winkeliers zullen echter worden ontlast, tot opluchting van MKB-Nederland. Een statiegeldplicht is voor het mkb lastig op te volgen. Vaak ontbreekt het aan fysieke ruimte om flessen in te nemen, de administratieve last is hoog en het kost geld. Van Veldhoven geeft met deze uitzondering uitvoering aan het ‘think small first’-principe van MKB-Nederland.