UPDATE coronavirus: Hoe worden ondernemers geholpen?

17-03-2020

Samen de schouders eronder zetten. Dat is het enige wat erop zit nu er zo ontzettend veel gevraagd wordt van de zorg en eigenlijk van alle Nederlanders. Met die gedachte zijn veel bedrijven vanochtend aan de slag gegaan, na de drastische maatregelen die gisteravond werden aangekondigd door het kabinet. Met name de horeca krijgt nu harde klappen, maar ook veel andere sectoren, zoals de reisbranche, hebben het zeer zwaar. Niet voor niets hebben inmiddels ruim 20.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd.

Enorme respons op oproep
Afgelopen weekend hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een dringende oproep gedaan namens de overheid om beschermende materialen (zoals medische mondmaskers) voor de zorg te reserveren. Deze oproep heeft een enorme response en direct resultaat opgeleverd: veel van de gevraagde materialen worden nu in de frontlinie gebruikt.
Het is dus inmiddels niet meer nodig om te reageren. Wij danken u (en uw leden) voor uw bijdrage en samenhorigheid vanuit het bedrijfsleven, indachtig de oproep van minister Bruno Bruins: ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar!’

Cruciale beroepen
Verder heeft het kabinet een lijst met cruciale beroepen opgesteld. VNO-NCW en MKB-Nederland overleggen met de betreffende ministeries waar verduidelijking van de omschrijvingen nodig is. Of dat de lijst moet worden verruimd.

Cijfers RIVM
Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is opgelopen naar 1.413.
Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Inmiddels zijn 24 mensen overleden.

Overzichtspagina’s corona
Alle informatie over het coronavirus staat op www.vno-ncw.nl/coronavirus en www.mkb.nl/coronavirus. Deze pagina’s worden regelmatig bijgewerkt.