‘Welvaart Nederland bedreigd door tekort aan technisch personeel’

‘Welvaart Nederland bedreigd door tekort aan technisch personeel’

15-05-2018

De welvaart van Nederland wordt bedreigd door een groeiend tekort aan technisch en ict-vaardig personeel. Donderdag luidde Hans de Jong, president van Philips Nederland, al de noodklok in het Algemeen Dagblad. MKB-Nederland en VNO-NCW onderstrepen die boodschap volledig. Dat is niet alleen een probleem van werkgevers, maar één voor de hele maatschappij.

 

Numerus fixus onnodig

Het kabinet moet bijvoorbeeld extra geld beschikbaar stellen voor technisch onderwijs, stellen de ondernemersorganisaties. Het aantal technische studies met numerus fixus groeit en hoewel MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten voor vindingrijke oplossingen, zal er toch echt meer geld naar technisch onderwijs moeten. Meer aandacht voor techniek en voor programmeren is belangrijk in alle niveaus van het onderwijs, ook bijvoorbeeld op de basisschool en het vmbo. Ook is het zaak extra te investeren in onderzoek in de beta-technische wetenschappen. Dat is bepalend voor de concurrentiekracht op lange termijn.

 

Zelf opleiden

Werkgevers moeten alle zeilen bijstellen om aan voldoende personeel te komen. Het kan dan helpen om op een onorthodoxe manier op zoek te gaan, bijvoorbeeld door zelf personeel op te leiden dat nu nog langs de kant staat.