Rechters krijgen oproep om onnodige coronafaillissementen te voorkomen

Rechters krijgen oproep om onnodige coronafaillissementen te voorkomen

20-04-2020

Bron: Het Financieele Dagblad
20-04-2020

Rechtbanken krijgen deze week een instrument om ‘onnodige corona-gerelateerde faillissementen’ te voorkomen. De Stichting Insolventie Mediation (SIM) opent speciaal daarvoor een digitaal bemiddelingsloket. Het bestuur van SIM vraagt insolventierechters om vanaf 1 mei zoveel mogelijk zakelijke conflicten door te verwijzen naar hun bemiddelaars.

Rechtbanken zetten zich schrap voor een hausse aan faillissementen, zegt de Rotterdamse rechter-commissaris Jacqueline Frima, tevens bestuurslid van SIM, een stichting met als doel om bemiddeling te promoten als middel om geschillen op te lossen bij faillissementen. Frima: ‘We zien tot onze verbazing nu nog geen stijging.’ Maar de hausse komt eraan. Frima: ‘De een verwacht in juli, de ander in september.

Shake out

Faillissementen hebben hun functie, zegt Frima, die tevens voorzitter is van Recofa, de landelijke vergadering van rechters-commissarissen in faillissementen en schuldsaneringen. ‘Zo’n crisis als deze leidt tot een shake out van bedrijven die te scherp aan de wind hebben gevaren.’ Maar als voor een in de kern gezond bedrijf opeens het faillissement wordt aangevraagd, moeten rechters waakzaam zijn, zegt ze. ‘Dan kan er sprake zijn van misbruik van recht en een faillissement onnodig zijn.’.

Meer lezen…