Mkb: economie kan alleen gered worden door kwijtschelding bedrijfsschulden

Mkb: economie kan alleen gered worden door kwijtschelding bedrijfsschulden

31-03-2020

Bron: Het Financieele Dagblad 28-03-2020

Jacco Vonhof: ‘De economie was een paar weken geleden nog fundamenteel gezond, laten we die nou niet langdurig kapot maken.

In het kort

  • Bedrijven krijgen steun van de overheid en de banken om de huidige stilstand te overbruggen.
  • Daarna is eenmalige schuldkwijtschelding van 50% onvermijdelijk, vindt MKB-voorzitter Vonhof.
  • Hij hekelt de houding van de banken, die nog steeds geen afscheid van hun rendement nemen.

De pakketten van overheidssteun en de aflossingspauzes van banken zijn een belangrijke eerste stap om de schade die bedrijven oplopen door de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. Maar zelfs die uitzonderlijke maatregelen kunnen een golf van faillissementen uiteindelijk niet voorkomen. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, in een interview met het FD. Bedrijven komen de coronacrisis alleen te boven als ze aan het eind van de huidige periode van stilstand ook aanzienlijke schuldverlichting krijgen.

De banken zijn volgens de mkb-voorman weliswaar ver gegaan door aflossingen en rente zes maanden op te schorten voor grote en kleine bedrijven. ‘Maar uiteindelijk schuiven ze de problemen voor zich uit. Ze willen geen afscheid nemen van hun rendement. Uiteindelijk is dat geen echte oplossing.’ Hetzelfde geldt volgens Vonhof voor de fiscus en haar ‘belastingvakantie’.

Meer lezen