Thomas Geerdink|di, 12 januari 2021|Algemeen

Het sluiten van zogenoemde sealbagautomaten door banken is een groot probleem voor ondernemers, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. Ze roepen daarom consumenten op om vooral te pinnen in winkels en niet te betalen met contant geld. Dat voorkomt dat ondernemers teveel contant geld in huis hebben dat ze niet kunnen afstorten, met alle gevolgen van dien. De ondernemersorganisaties dringen er dan ook bij overheid en banken op aan om een oplossing te vinden.

Onvoldoende afstortlocaties

Alternatieve afstortlocaties zijn er op dit moment onvoldoende doordat veel bankkantoren de openingsuren beperken en de automaten bij tabaks- en gemakswinkels door de lockdown niet toegankelijk zijn. Daar waar de banken aangeven dat er nog zo’n 1.000 afstortautomaten beschikbaar zijn, zijn dit vooral automaten waar ‘gastgebruik’ niet is toegestaan. Per saldo is er voor een winkelier maar een beperkt aantal afstortmogelijkheden geopend, die ook nog eens sterk in openingstijden beperkt zijn. Een situatie die eigenlijk niet acceptabel is.

Risico’s alleen bij ondernemer

Het kan niet zo zijn dat de risico’s van het betalen met contant geld bij de winkelier komen te liggen, menen MKB-Nederland en VNO-NCW. Als het kabinet en de banken willen dat ondernemers contant geld blijven accepteren naast pinbetalingen, dan moeten zij dat geld wel kwijtkunnen. Het is bovendien een maatregel waarmee winkeliers overvallen zijn. Tijd om daarover in gesprek te gaan, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Bron: https://www.mkb.nl/nieuws/sluiting-afstortlocaties-banken-groot-probleem-voor-ondernemers

Heb je vragen?

Contact opnemen