Anne te Koppele|ma, 12 juni 2023|Algemeen

Deze zomer gaat het theaterspektakel DHLOMO uitgevoerd worden in Almelo. DHLOMO is de muzikale familievoorstelling (10+) gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse Darius Dhlomo – voetballer, bokser, muzikant en politiek activist – die in Twente zijn thuis vond. Gespeeld door spelers uit Oost-Nederland en professionele acteurs en artiesten. In regie van Ko van den Bosch en Jörgen Tjon a Fong.

De 27-jarige Darius Dhlomo verlaat eind 1958 het apartheidsregime in Zuid-Afrika en gaat als prof voetballen voor plaatselijke trots Heracles. Dhlomo was in Zuid-Afrika “a man of many talents” en blijkt dat ook in Nederland. De middenvelder is buiten het stadion ook bokser, jazz- en bluesmuzikant. Bij Heracles blijft Dhlomo altijd in de schaduw van goede vriend Steve – De Zwarte Meteoor – Mokone. Maar in tegenstelling tot zijn landgenoot, blijft Darius Dhlomo in Nederland. Het zijn 50 bewogen jaren in Twente, waarin multi-talent Dhlomo zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen. Als hij na 34 jaar in Twente terug kan keren naar een van Apartheid verlost Zuid-Afrika, wordt hij geconfronteerd met de vraag: wat is mijn thuis?
Het stadion van eredivisieclub Heracles Almelo is het decor van een hartverwarmend verhaal over dromen najagen, nieuwsgierigheid en gelijkheid. Een verhaal over nuchtere Tukkers, noaberschap en de zoektocht naar het antwoord op de vraag: Woar bin ie ‘thoes’?.DHLOMO is een productie van de nieuwe cultuurstichting GelijkSpel in coproductie met Urban Myth.
De voorstelling is niet alleen een must-see voor cultuurliefhebbers uit heel het land en de regio, we zijn erop gebrand ook sportief en actief Overijssel te verleiden en de voorstelling te bezoeken. We hopen bezoekers te laten genieten van deze prachtige voorstelling met een boodschap.

Stichting Gelijkspel
Stichting GelijkSpel is in 2021 ontstaan vanuit een initiatief van de samenleving: twee burgers en twee bedrijven in Almelo. Met de stichting willen ze op een positieve manier veranderingen in de samenleving realiseren zodat er meer mensen deelnemen en bijdragen aan de samenleving. Een samenleving waar ieder mens zichzelf kan zijn.

Bekijk hier de brochure

Heb je vragen?

Contact opnemen