Anne te Koppele|do, 1 juni 2023|Algemeen

Innovatie is in veel bedrijven en branches geen leuke bijkomstigheid, maar bittere noodzaak. “Er zit een externe drijfveer achter de meeste innovaties. We zien bijvoorbeeld dat veel bedrijven in de maakindustrie investeren in robotisering. Simpelweg omdat ze de mensen niet kunnen vinden om al het werk te doen”, zegt subsidieadviseur Lennart Rolevink.

Dat betekent in de praktijk dat robots het werk overnemen. Maar voordat de robot is ‘ingewerkt’ en doet wat er moet gebeuren, gaat er heel wat tijd en geld zitten in research en development rondom het productieproces. “Dan heb je een robot, maar die robot moet vervolgens een bepaald halffabrikaat uit de ene bak oppakken en in het juiste werkstation leggen, waar vervolgens weer een stukje afgezaagd of afgefreesd moet worden. Automatische producthandling rondom meerdere bewerkingsstappen is vaak complex en tijdrovend.”

Als de innovatie gericht is op verduurzaming of het verminderen van de impact op het klimaat, zijn er ook vaak tal van subsidiemogelijkheden. Soms zijn dat landelijke subsidies, maar ook op provinciaal niveau liggen kansen volgens Lennart Rolevink. Lees hier meer

(Bron: KroeseWevers)

Heb je vragen?

Contact opnemen