‘Wet gelijke beloning goed bedoeld, maar bureaucratisch monstrum’

1-05-2018

De initiatiefwet voor gelijke beloning van man en vrouw van PvdA, GroenLinks en SP is goed bedoeld, maar creëert in de praktijk een ‘bureaucratisch monstrum’ voor ondernemers. De wet is bovendien overbodig. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op het wetsvoorstel, dat ter consultatie ligt.

Onacceptabel

‘Dat werkgevers niet mogen discrimineren ten aanzien van de beloning van mannen en vrouwen in gelijke functies en met gelijke ervaring is evident’, aldus de ondernemersorganisaties. ‘Dat standpunt delen we met de indieners van het initiatiefwetsvoorstel. Discriminatie mag nooit, betekent een miskenning van talent en is simpelweg onacceptabel.’

Overbodig

De initiatiefwet is volgens de ondernemersverenigingen echter overbodig. Zo is de kern van het voorstel – gelijke beloning als norm en de omkering van de bewijslast (van werknemer naar werkgever) – nu al in de wet vastgelegd. Daarnaast is het systeem waarmee ondernemers alle gegevens over beloning moeten bijhouden niet uitvoerbaar en gaat het zorgen voor erg veel extra regels en gedoe.

Juiste beweging al ingezet

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare posities inmiddels is teruggelopen van 9 naar 7 procent. Ook verdienen jonge vrouwen inmiddels vaak meer dan jonge mannen. ‘De richting omhoog is dus al onmiskenbaar ingezet. Niet wetgeving is dan ook de oplossing, maar het ondersteunen van deze trends door verdere vergroting van het bewustzijn bij werkgevers en leidinggevenden’, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Bron: https://www.mkb.nl/nieuws/wet-gelijke-beloning-goed-bedoeld-maar-bureaucratisch-monstrum