Besparen op energie met energie investeringsaftrek (EIA)?

19-09-2017

Doet jouw organisatie investeringen waarmee energie bespaard wordt? Dan heb je kans op subsidie. Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) wil de overheid bedrijven helpen met de inzet van duurzame energie en het besparen van energie. Dus ga je bijvoorbeeld de productie optimaliseren of een gebouw upgraden en is er sprake van energiebesparing? Lees dan verder wat je mogelijkheden zijn.

Hoeveel subsidie is er binnen EIA beschikbaar?

In 2017 is er een budget beschikbaar van 166 miljoen euro. Kijk op de energielijst voordat je een investeringsverplichting aangaat.

Op deze lijst met positief beoordeelde bedrijfsmiddelen staan de geldende eisen beschreven. Staat jouw voorgenomen investering niet op de lijst? Dan kun je mogelijk toch gebruik maken van de EIA als de investering een flinke energiebesparing oplevert. Dit noemt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een generieke investering. Door goed in te spelen op de bedrijfsmiddelen die staan beschreven wordt de kans op subsidie vergroot.

Wat levert deze subsidie je op?

Ga je een investering doen? Meld deze dan binnen drie maanden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Deze zal de melding controleren en vaak volgen er nadere vragen over de melding. Denk bijvoorbeeld aan een prestatie berekening (COP) bij een warmtepomp, lichtrendement van LED verlichting of de prestatie van een koelinstallatie. Mocht je voor een generieke investering een melding doen, dan dient de energiebesparing goed onderbouwd te zijn. Zo mag het bedrijfsmiddel zich niet te snel, maar zich ook niet te langzaam terugverdienen.

Wordt de aanvraag positief beoordeeld? Dan volgt er een beschikking waarop het investeringsbedrag staat vermeld. Van dat bedrag mag je 55% in mindering brengen op de fiscale winst. Bij een vennootschapsbelastingtarief van 25% betekent dit een voordeel van 13,75%.

Kom jij in aanmerking voor deze subsidie?

Zoals aangegeven kun je dit zelf controleren door op de energielijst te kijken. Staat jouw voorgenomen investering niet op de lijst, dan kom je mogelijk toch in aanmerking als het gaat om een generieke investering.

Hulp nodig bij de aanvraag?

Wil je meer weten over de energie investeringsaftrek (EIA), heb je hulp nodig bij het indienen van de aanvraag of bespaar je jezelf graag tijd en wil je de aanvraag uitbesteden? Of doe je naast een energie-investering ook een investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kan je mogelijk gebruik maken van de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil.
De subsidieadviseurs van KroeseWevers vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kansen van deze en andere regelingen. Handig om te weten: wij werken vrijwel altijd op basis van no cure, no pay. Neem hier contact met ons op.

Kijk voor meer informatie op: https://kroesewevers.nl/kennisbank/whitepapers/eia-subsidie/